De leden van de KBO Heikant/De Kelen hebben eindelijk definitief onderdak. Met de terugkeer van de wijkfunctie in De Erikant is het gebouw aan de Norenberg sinds enkele maanden de thuisbasis van de senioren.

De KBO bestaat al zo’n dertig jaar. ,,We hadden geen eigen honk. De wijk Heikant is gebouwd in de jaren tachtig en was indertijd een jonge wijk met niet zo veel ouderen. Gaandeweg vergrijsde de wijk en zijn we gegroeid naar 280 leden. Momenteel tellen de wijken Heikant en De Kelen 3500 55-plussers”, schetst Eric Blok, voorzitter van KBO Heikant/De Kelen, de doelgroep.

Een aantal jaren vond de KBO onderdak in De Leus aan de Leuskenhei. Maar dit pand, waarin ook een kinderopvang en Stichting Stimulans zaten, ging in 2016 tegen de vlakte toen de MFA Noord werd opgeleverd. ,,Volgens de gemeente zou de MFA een deel van de wijkfuncties overnemen”, zegt Eric Blok. ,,Maar de school slokte steeds meer ruimte op. Daarbij miste de wijk het huiskamergevoel in het gebouw. Er bleek geen draagvlak voor een wijkfunctie in de MFA.”

Vervolgens stelde Blok alles in het werk om de leegstaande St. Maartenkerk de functie van wijkgebouw te geven. ,,Dat zou een mooi wijkgebouw zijn geweest. Ik heb bij het bisdom geprobeerd om dat voor elkaar te krijgen. Helaas ging dat niet door.”

Na gesprekken met de gemeente kreeg de KBO dit voorjaar een ruimte in De Erikant aangeboden. De Erikant deed vanaf 1984 jarenlang dienst als wijkgebouw onder beheer van de Stichting Wijkbelangen Heikant (SWH). Later kreeg de gemeente het beheer en vonden er activiteiten voor tieners plaats en in 2016 was het even in beeld voor de opvang van statushouders. Momenteel zit er een zorgorganisatie in die het pand eind dit jaar verlaat. ,,De Erikant heeft nu de wijkfunctie weer terug. Per 1 januari krijgen we de sleutel en worden we de hoofdhuurder van het gebouw”, zegt Willem Zwitserlood, penningmeester van SWH. ,,Eind deze maand hebben we een gesprek met de wethouder over de invulling van de laatste details”, zegt Mieke Hoddenbagh, secretaris van SWH.

Er vinden al diverse activiteiten, spreekuren en informatieve bijeenkomsten plaats. Met de start van fitgym voor senioren in de naastgelegen gymzaal wordt er vandaag weer een activiteit aan toegevoegd.

Clubs en verenigingen die interesse hebben om in De Erikant hun thuisbasis te vestigen, kunnen dit kenbaar maken aan SWH via 06-1130 6626 of db@wijkbelangenheikant.nl. Ook is het mogelijk incidenteel een ruimte te huren.

(Bron: Eindhovens Dagblad)