Het is weer voorjaar en met de bladvorming aan eikenbomen begint ook de eikenprocessierups zich te ontwikkelen. Sinds 2010 bestrijdt de gemeente dit lastige diertje preventief met biologische middelen. Dat doen ze vroeg in het seizoen, als de jonge rupsen nog geen brandharen hebben ontwikkeld.

De biologische bestrijding van de processierups werkt prima. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Ook dit jaar kiest de gemeente Veldhoven voor deze bestrijdingsvorm en gaan ze de eikenbomen in het openbaar gebied benevelen. In totaal behandelen ze zo ruim 2.400 bomen, variërend van 5 tot 30 meter hoogte.

Werkwijze

In de eerste of tweede week van mei, afhankelijk van de bladvorming, gaan medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf de bomen behandelen met een biologisch bacteriënpreparaat. Dat wordt verneveld met behulp van een bomennevelspuit. Het bedrijf beschikt over een geldige spuitlicentie en de juiste instructies. De werkzaamheden kunnen ‘s morgens om 6.00 uur starten en doorgaan tot in de nacht. De nevelspuitwagen is onder andere voorzien van een elektrische vloeistofklep. Deze zorgt voor ogenblikkelijke afsluiting, bijvoorbeeld bij naderende passanten. Een camera en een glazen dak bieden zicht op het werk, daarbij in de nacht geholpen door krachtige schijnwerpers. Uiteraard worden de juiste verkeersmaatregelen genomen.